Čerstvý sýr s medem a ořechy

Čerstvý sýr s medem a ořechy

Máme tady na České Sibiři několik mlékomatů. Naší jedničkou je mlékomat ve vesničce Sledovice. Tam je mléko jednoznačně nechutnější a velmi inspirativní. Před pár lety jsem dostala k Vánocům soupravu od Tescomy na výrobu sýra. Moc jsem jí nestudovala, tak jsem netušila, že Tescoma má dvě rozdílné sady. Jedna je na sýr typu žervé a druhý na tuhý čerstvý sýr. Mám na žervé, ale rozhodla jsem se vyrobit čerstvý sýr, tak jsem sadu až na plátýnko nevyužila. 😊 Takže i pro vás, co nemáte nic, nezoufejte. Sýr se dá vyrobit velmi jednoduše.

Co na to budete potřebovat:

2 l mléka (na chuti záleží, takže ať je chuťově dobré, odrazí se to v chuti sýra)

2 citróny (šťáva z nich)

Plátýnko (dá se koupit, ale můžete využít i domácí plátno, např. látkovou plenu, útěrku…)

Nějakou nádobu na vyrobení tvaru (já použila konvici z Ikea UPPHETTA, vyrábí se dokonce zde ve Voticích v místní sklárně), ale určitě vymyslíte i jinou fintu, když nebudete mít doma tuto konvici

1 lžička soli

1 lžička našeho tekutého medu z České Sibiře 

5 – 7 vlašských ořechů (oloupaných a v ruce nalámaných na drobné kousky)

Dobré je mít teploměr, ale já ho také nemám, takže se jde bez něj obejít

 

Mléko zahřejte nejlépe na 92°C. Když nemáte teploměr, jako já, tak ho nechte zahřát, až poleze pěna, ihned stáhněte z plotýnky, ať se vám nepřeteče. Do takto teplého mléka vlijeme šťávu ze dvou citrónů a promícháme. Mléko necháme stát alespoň 30 minut v klidu.

Po půl hodině slijeme přes cedník obsah hrnce. Tím se nám oddělí vzniklý sýr od syrovátky.

Z cedníku dáme sýr do misky, kde do něj přimícháme sůl, nalámané ořechy a med.

Vzniklou směs dáme do plátýnka, ještě trochu pomačkáme, aby se sýr trochu zbavil vody a dáme společně s plátnem do konvice, nebo nějakého jiného zařízení, které nám pomůže dát sýru pevný tvar.

Konvici dáme do ledničky tak, aby lehce nadzvedla horní poličku a tím došlo k zatížení a tlaku na sýr. Dojde tím k jeho lepšímu lisování a zpevnění.

Asi za hodinu můžete sýr v konvici otočit, ať má pěkný tvar ze všech stran. Za hodinu a půl je sýr připravený a vy ho můžete vyjmout a buď si ho rovnou sníst, nebo přendat do nějaké krabičky, kde neoschne. Sýr spotřebujte do tří dnů a skladujte v lednici. Dobrou chuť!



Zpět na seznam článků

Tento web používá cookies k zajištění správného fungování a ke zlepšení vašich uživatelských zkušeností. Kliknutím na tlačítko “Souhlasím” souhlasíte s ukládáním cookies na vašem zařízení.