Znáte jun?

Znáte jun?

O jun se říká, že je to šampaňské mezi kombuchovými fermentovanými nápoji. Jun se připravuje ze zeleného čaje, medu a speciální kombuchy zvané jun. Mystičnosti ji dodává tajemný příběh a i to, že je velmi špatně sehnatelná. Ale mě nic nezastaví. Miluji med, zelený čaj a fermentování. Jak jsem se o ní dozvěděla, tak jsem ji musela mít. 


Původ houby jun je velmi tajemný a opředen mnohými mýty.  Odkud jun přesně je, není úplně tak jisté. Ten hezčí příběh vypráví legendu, že první, kdo si připravovali tento vzácný fermentovaný nápoj, byli mniši a duchovní válečníci v Tibetu již před tisíci lety. Čaj z jun jim pomáhal při meditacích docílit osvícení. Byl to takový duchovní elixír. To je příběh, který krásně zní a jun z ní vystupuje jako mystická houba. Druhá teorie už není tak zajímavá a říká, že jun je nový druh kombuchy, který vznik poměrně nedávno někde na severozápadě USA. Odpůrci toho, že jun je nový druh houby oponují celkem logicky, že med a zelený čaj tu byly vždy. Kdežto černý čaj i cukr vznikly mnohem později, proto kombucha, kterou zná většina z nás, musí být potomek jun. Asi není důležité, jestli je tu s námi jun tisíce let, nebo jen pár desítek, ale fakt, že je to opravdová delikatesa, která je napěchována antioxidanty a dalšími vitamíny, minerály a zdraví prospěšnými látkami jako jsou například probiotika.


Příprava jun je jednoduchá:

  1. Ohřejete 1,5 l vody na 70°- 80 °C (můžete i převařit a nechat zchladnout).
  2. Zalijte vodou zelený čaj. Já používám 5 lžiček Ceylonského zeleného čaje, ale záleží na druhu zeleného čaje a jak ho máte rádi silný. Nechte 2-3 minuty louhovat.
  3. Pak přeceďte čaj nejlépe do skleněné láhve.
  4. Po dalším vychladnutí čaje přidejte 6 lžic kvalitního medu (nejlépe toho našeho😊), je jedno jestli použijete květový, nebo medovicový jun má ráda oba druhy.
  5. Až nápoj vychladne na pokojovou teplotu, tak přidejte samotnou kombuchu jun a nálev. Je dobré mít zhruba 200 ml nálevu z předchozího louhování. Když nemáte, nevadí, můžete přidat 1 lžičku jablečného octa, tím zajistíte dobrou kyselost nápoje pro houbu.
  6. Celou sklenici překryjete látkou a zajistěte gumičkou, nebo provázkem, tak aby se do nápoje nic nedostalo, ale aby mohl volně dýchat.
  7. Nápoj je hotový zhruba za 3 – 7 dnů. Chutná kysele, ale skvěle z něj cítíte chuť medu. Glukóza s fruktózou z medu jsou napracovány fermentací, takže se o svou postavu bát nemusíte. Zelený čaj dodává pití patřičnou svěžest. 
  8. Při slévání opatrně vyndejte houbu (může být s ní i takový sliz, to se tvoří další houba) a odlijte k ní zhruba ještě 200 ml fermentu. 
  9. Jun můžete (ale nemusíte) dále fermentovat tak, že ho přelijete do láhve a uzavřete. Za den se udělají v nápoji bublinky. Pak nápoj dejte chladit do ledničky. Při druhé fermentaci můžete dochutit nápoj ovocem, i sušeným, nebo bylinkami (máta, meduňka, hloh, co vám chutná…). 


Jedu na dovolenou
Chcete si dát na chvíli od jun pauzu? Pak houbu i s 200 ml nálevu dejte do skleněné sklenice, zajistěte víčkem a dejte do ledničky. Tam na vás počká klidně i 3 – 4 týdny bez péče.


Jun má lehce více alkoholu než klasická kombucha, ale stále je to jen nepatrné množství, tak se nemusíte obávat ani v těhotenství tento lahodný nápoj popíjet. 



Zpět na seznam článků